Persijski i orijentalni tepisi - Svijet Tepiha
Orijentalni

Odabrani pravi persijski tepisi iz različitih provincija Irana. Ovde možete naći posebne i predivne tepihe i od manje poznatih proizvođača. Pogledajte našu ponudu i otkrijte fascinantnu kulturu tepiha Persije. 

OrijentalniUkupno 160 produkta

Subcategories

  • Bukhara / Jaldar / Jaipur

    Veoma lepi klasični tepisi iz turkmenistanskog dijela prednje Azije. Buhara tepih je prepoznatljiv po svom tipičnom motivu. Postoje dva Buhara motiva, jedan je jaldar koji predstavlja lijepu geometrijsku šaru a drugi je turkmen koji predstavlja tradicionalnu šaru. Buhara tepisi iz naše ponude velikim delom dolaze iz delova Pakistana koji su nekada pripadali Turkmenima. Visoko kvalitetna vuna daje ovom tepihu svilenkasti sjaj i veoma meku površinu. Svaki Buhara tepih je unikatan i individualan i kao takav predstavlja rijetkost.  Naši Buhara tepisi su tretirani isključivo biljnim prirodnim bojama.

  • Keshan

    Keshan je naziv jedne poznate vrste persijskih tepiha, poznat i kao Keschan, Kashan, i Kaschan. Kaschan se nalazi u centralnom dijelu Irana na staroj ulici karavana. Kao i kod većine orijentalnih tepiha okolina je „dala“ ime ovim tepisima. Persijski tepisi se ubrajaju u najbolje orijentalne tepihe i imaju veoma dug životni vek. Izrađuju se ručno, veoma kvalitetno sa velikim brojem čvorova po kvadratnom metru. Vuna, pamuk, svila itd. najboljeg kvaliteta se obrađuju u ovim tepisima. Dizajn se razlikuje u zavisnosti od mjesta počev od klasičnih medaljona pa sve do lovačkih scena i skupoceno čvorovanih ljubavnih priča. Persijski tepisi su bojeni prirodnim biljnim bojama.

  • Moud

    Moud ili Mud izvorno dolazi iz reona Kain i Birdjand u provinciji Chorrassan. Veoma dobra prerada i visokokvalitetni materijali čine ove tepihe veoma traženim. Zahvaljujući njegovim lijepim šarama i velikoj izdržlljivosti, Mud je idealan tepih za dnevne boravke i prostore za ručavanje. U ponudi su tri klašične varijante: Moud sa središnjim medaljonom, prošarani Moud  i Moud sa poljskim motivima. 

  • Sarough

    Sarough je naziv jedne poznate vrste persijskih tepiha. Kao i kod većine orijentalnih tepiha  okolina je „dala“ ime ovim tepisima. Persijski tepisi se ubrajaju u najbolje orijentalne tepihe i imaju veoma dug životni vek. Izrađuju se ručno, veoma kvalitetno sa velikim brojem čvorova po kvadratnom metru. Vuna, pamuk, svila itd. najboljeg kvaliteta se obrađuju u ovim tepisima. Dizajn se razlikuje u zavisnosti od mesta počev od klasičnih medaljona pa sve do lovačkih scena i skupocjeno čvorovanih ljubavnih priča. Persijski tepisi su bojeni prirodnim biljnim bojama.

  • Avganistanski

    Veoma lijepi izdržljivi tepisi iz Avganistana koji su ručno tkani u malim porodičnim manufakturama od visokokvalitetne strižene vune. Boja u kojima su Afghan tepisi zastupljeni najčešće je jarko crvena sa crnom. U nekim motivima nalazi se i boja prirodne vune. Ovi tepisi su izuzetno otporni i veoma laki za održavanje. Najviše dolaze do izražaja u prostorima za ručavanje. Svaki od ovih tepiha je unikat što mu daje još veću posebnost. Kao i svi rukom čvorovani  tepisi i ovi tepisi mogu 2-3 %  da odstupaju od predviđene veličine. Naši Afghan i Mauri tepisi tretirani su samo biljnim i prirodnim bojama.

  • Mir

    Mir tepisi su klasični ručno rađeni orijentalni tepisi iz Persije i Indije, veoma kvalitetni i otporni. Nezamjenljiv motiv, veoma velika otpornost i dugovječnost su odlike ovog tepiha koji ispunjava sve želje. Ravnomerno čvorovanje dozvoljava proizvodnju tepiha sa istim retkim kombinacijama u različitim veličinama.

    Tražite li upravo takav Mir tepih?

    Svijet tepiha je pravo mesto za Vas. Poručite još danas Vaš novi Mir tepih.

  • Herati
  • Bidjar

    U ovom odjeljku možete naći originalne Herati i Bidjar tepihe iz Irana i Indije. Izvorni Bidjar tepisi se tkaju u iranskom gradu Bidjar kao i u okolnim selima koji su deo provincije Kirmanshah. Tepisi iz Bidjara danas su najomiljeniji na svijetu. Jako čvorovanje kao i činjenica da se ovaj tepih djelimično tka od mokre vune čine ga nevjerovatno gustim i izrazito otpornim. Bidjar tepihe tkaju isključivo muškarci. Obod i šare su od pamuka a ostatak tepiha čini skupocena kurdksa planinska vuna. 

    Indijski Bidjar tepisi prave se u različitim kvalitetima u indisjkim manufakturama, naravno ručno. Indijski Bidjar tepisi su znatno povoljnija varijanta. Slike kojima su predstavljene kategorije samo su primeri različitog dizajna.

  • Kineski
  • Različiti Iranski Tepisi

    Odabrani pravi persijski tepisi iz različitih provincija Irana.Kod nas možete naći posebne i predivne tepihe i od manje poznatih proizvođača. Pogledajte našu ponudu i otkrijte fascinantnu kulturu tepiha Persije. 

  • Različiti Indijski Tepisi

    Odabrani pravi Indijskii tepisi iz različitih provincija Indije. Ovdje možete naći posebne i predivne tepihe i od manje poznatih proizvođača. Pogledajte našu ponudu i otkrijte fascinantnu kulturu tepiha Indije. 

po stranici
Prikazuje 1 - 30 od 160 produkta
Prikazuje 1 - 30 od 160 produkta